Zandweg 34 3601AE MAARSSEN

Bouwjaar 1882
Wonen 354 m²
Aantal kamers 9
Perceel 1030 m²

Omschrijving

Herenhuis Over-Vecht wordt in 1882 gebouwd in opdracht van de Maarssense schilder Jan Jacob van Willigenburg. Het is in een bijzondere periode in de geschiedenis van Maarssen en de Vecht.

In de Gouden Eeuw bouwen veel rijke kooplieden buitenhuizen langs de lommerrijke Vecht. Ze hebben er ook hun handel. De Vecht dient als belangrijke verkeersweg van Keulen naar Amsterdam.
In de Franse periode krimpt de economie echter. Veel buitenhuizen raken in verval en worden afgebroken. Met de komst van het Merwedekanaal verandert de Vecht bovendien van drukke handelsroute in een rustig meanderende rivier.
Er volgt een tijd van aanpassen, maar het gaat Maarssen rond 1880 weer voor de wind. De Gemeente neemt vele besluiten. Ze kanaliseert de Vecht gedeeltelijk, straten krijgen nieuwe namen en fabrieken verhuizen naar de dorpsrand. En er mag weer worden gebouwd; langs de Vecht het liefst in de sfeer van de Gouden Eeuw.

Herenhuis Over-Vecht
De 41-jarige Van Willigenburg ziet een kans zijn droom te verwezenlijken. Jan Jacob ontwerpt een vrijstaand buitenhuis, met de symmetrie die karakteristiek is voor een herenhuis. Hij combineert daarbij meerdere bouwstijlen. Voor de buitenkant kiest hij een neo-classicistische stijl, met pilasters, lisenen en kroonlijsten. De omlijsting van deur- en venster versiert hij met kuifjes. Het afgeplatte schilddak krijgt dakpannen uit die laat 19e eeuwse tijd. Van Willigenburg, die in die tijd een schildersbedrijf heeft aan de Langegracht, zorgt zelf voor het schilder- en pleisterwerk.
Binnen wil hij vooral een praktische indeling. Achter de glasdeur met siersmeedwerk bevindt zich een hal. Daaraan liggen de deuren naar de verschillende woonvertrekken en de trap naar de bovenverdiepingen. Jan Jacob heeft drie jonge kinderen, ze krijgen allemaal een eigen kamer op de tweede verdieping. Hoe hij de eerste verdieping indeelt is niet bekend. Vanzelfsprekend is daar een slaapkamer voor zijn vrouw, Helouisa Krook, en hemzelf.
Verbouwing
Jan Jacob heeft de smaak van bouwen te pakken. Een jaar later laat hij als investering een dubbel herenhuis bouwen naast zijn woning. Tot zijn overlijden op 22 februari 1900 zal hij nog enkele woningen bouwen in Maarssen. Het herenhuis op Zandweg 34 blijft enige tijd in de familie.
Herenhuis Over-Vecht wordt daarna bewoond door H.M. Eggink, van 1922 tot 1939 burgemeester van Maarssen en Maarsseveen. Zijn weduwe woont nog tot lang na zijn plotseling overlijden in de woning. “De kamer linksvoor op de eerste verdieping was mijn favoriete kamer”, zegt ze over het statige herenhuis. “Daar heb je een prachtig uitzicht op de seizoenswisselingen en levendigheid op de Vecht’.
Tandartsenpraktijk wordt keuken
Na haar overlijden in 1971 betrekt tandarts D.B. Chardon het pand. Chardon vervangt de bestaande serre aan de rechterkant door nieuwbouw. Meest rigoureuze aanpassing is echter de bouw van een tandartsenpraktijk in de tuin. Kort na de verbouwing doet hij de woning met praktijk over aan zijn collega R.F.C. Kraneveld.
Wanneer deze tandarts na ruim veertig jaar stopt wordt de woning fors gemoderniseerd. De praktijk krijgt als nieuwe bestemming een moderne, ruime keuken met alle denkbare apparatuur. Naast een SMEG gasfornuis met zeven branders bevinden zich hier een koelkast, vriezer, vaatwasser, magnetron en stoomoven. In de aangrenzende bijkeuken staan de wasmachine en droger. Het zijn keukenfaciliteiten waarvan Jan Jacob van Willigenburg zich ruim honderd jaar geleden geen voorstelling kon maken.

Keuken en serre
Maar als man van de praktijk zou het ongetwijfeld zijn goedkeuring krijgen. De nieuwe keuken combineert geslaagd met het oorspronkelijke pand. Het is verbonden met de voormalige keuken, die als eetkamer onderdeel is van de woonkamer. Tevens is er een verbinding met de tuin en de serre.

Die serre grenst ook aan een kamer aan de voorzijde en een halletje met toilet. Dit maakt deze uitbouw buitengewoon geschikt voor de uitoefening van een vrij beroep. De bestaande situatie leent zich echter ook uitstekend voor een kantoor aan huis. Voor wie kiest voor een volledige woonfunctie is de serre een ideale kinderspeelkamer of hobbyruimte.

De tuin
De tuin aan de achterkant van het huis toont de verbinding tussen binnen- en buitenleven. Zoals dat hoort bij een buitenhuis aan de Vecht. Vanuit de woning is de tuin altijd dichtbij, dankzij de hoge glasrijke deuren die vanuit alle vertrekken aan de achterkant verbinden met de tuin.

Grasveld, zwembad en de luxe overkapping nodigen daar uit tot allerlei buitenactiviteiten in elk seizoen. De gunstige plaatsing van de keuken, met zijn grote openslaande deuren, dragen daar zeker aan bij.

Lees de volledige omschrijving

Contact

Derk Makelaardij

Kenmerken

Overdracht

Status
verkocht onder voorbehoud
Aangeboden sinds
5 februari 2021
Aanvaarding
in overleg

Bouw

Soort
Vrijstaande woning
Soort bouw
Bestaande bouw
Bouwjaar
1882
Daktype
samengesteld dak
Dakmateriaal
bitumineuze dakbedekking, pannen

Oppervlakten en inhoud

Oppervlakte
354 m²
Gebouwgebonden buitenruimte
3 m²
Externe bergruimte
12 m²
Inhoud
1.393 m³
Perceel
1.030 m²

Indeling

Aantal kamers
9 kamers
Aantal slaapkamers
6 slaapkamers

Energie

Energielabel
F
Isolatie
volledig geïsoleerd, dubbel glas
Soort verwarming
vloerverwarming gedeeltelijk, c.v.-ketel
Warm water
c.v.-ketel
Bouwjaar ketel
2017
Eigendom ketel
eigendom

Kadastrale gegevens

Perceel type
Geheel perceel
Gemeente
Maarsseveen
Sectie
A
Perceel
3.490
Oppervlakte
1.030 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom

Buitenruimte

Tuin
aan water, aan vaarwater, aan rustige weg
Tuin
tuin rondom

Parkeergelegenheid

Soort parkeergelegenheid
op eigen terrein
Bekijk alle kenmerken